Skoči na vsebino

Nabiralnik želja

Ob dnevu slovenske kulture bi radi kot generacija, ki bo usodo manjšine in torej tudi slovenskega naroda krojila v prihodnjih desetletjih, skupnosti nastavili ogledalo in se ob proslavljanju vprašali, kje smo in česa si pravzaprav iskreno želimo.

Pri  Društvu mladih Slovencev v Italiji DM+ smo si tako zamislili anonimen nabiralnik želja, ki ga želimo objaviti v vseh slovenskih tiskanih medijih v Italiji. K sodelovanju smo povabili 30 mladih članov našega društva in tudi drugih mladih pripadnikov naše skupnosti, starih do 35 let, in jih prosili, naj zapišejo anonimno željo, da bomo lahko na podlagi tega v prihodnje tudi svoje delovanje prikrojili potrebam naših vrstnikov. (Člani odbora svojih želja v nabiralnik nismo odvrgli.) K sodelovanju smo povabili tudi štiri mlade ustvarjalke in članice naše skupnosti, od katerih bo vsaka pripravila po en izdelek na temo želja. Verjamemo namreč v neposredno komunikacijsko moč umetnosti, radi pa bi tudi konkretno podprli mlade ustvarjalce iz našega prostora.

Zakaj smo se tega lotili prav zdaj? Pandemija je spremenila naš življenjski slog, svet tudi po pomiritvi tega virusa ne bo več enak. Veliko se govori o vrnitvi k normalnosti: pa je to, kar potrebujemo in si želimo, res prejšnja normalnost? Prepričani smo, da je to pravi trenutek za razmislek o tem, kakšen svet (ali v našem primeru, kakšno manjšino) si želimo, da se bomo lahko za to v prihodnje tudi konkretno zavzemali.


Namesto podpisa z imenom in priimkom je vsak navedel svoj spol, pokrajino prebivališča in številko čevljev.