Skoči na vsebino

UBI MINOR: žlahtnost majhnosti

V vinski kleti Damijana Podveršiča na Kalvariji (Gorica) je 5. septembra 2020 potekala delavnica z naslovom UBI MINOR in podnaslovom žlahtnost majhnosti. Vodil jo je Lorenzo De Rita, profesor inženirstva idej na Politehničnem inštitutu v Turinu ter direktor The Soon Instituta v Amsterdamu.

Izhodišče tečaja je bilo ugotavljanje, da je ustvarjalnost lastnost posameznikov torej manjšine, v kateri večina pogosto ne zmore prepoznati kreativnega potenciala ter posledično tudi dragocenega družbenega doprinosa in angažmaja za skupno dobro. V delavnici so udeleženci odkrivali še neslutene možnosti asociacij med različnimi konteksti in prijemi ter tako gradili svoje gradove v oblakih.

Izobraževalno popoldne je potekalo v italijanščini.

PROGRAM

14.00 – 14.15 sprejem udeležencev;
14.15 – 14.30 ogled kleti;
14.30 – 16.30 predavanje;
16.45 – 18.30 delavnica;
18.30 – 19.00 diskusija.

Sledil je cocktail party.

LOKACIJA

Izbira lokacije ni bila naključna: vinska klet Damijana Podveršiča je po definiciji strokovnjakov zaradi svoje arhitektonske zasnove med petimi najlepšimi v Evropi. Je izjemna uresničitev gradu v oblakih. V njej je vinar Damijan Podveršič z ženo Eleno in otroki uresničil svoje večdesetletne sanje, še močneje izrazil svojo strast do gojenja vinske trte ter v globokem spoštovanju do njenih sadov storil, da vina, ki zorijo v tem hramu, danes pripovedujejo najlepšo zgodbo briške zemlje.